Olet tässä:

Etusivu Bändi Artikkelit Käsikirja Bänditoiminnan käsikirja - osa 6
Bänditoiminnan käsikirja - osa 6
Written by Hannu   
Wednesday, 14 October 2009 15:20

OSA 6: Millä bändiraketti kulkee?

Kauan sitten eli bänditoiminnasta myytti, että bändi toimii vain soittamalla. Se ei pidä täysin paikkaansa. On todella hienoa, jos bändissäsi on multilahjakkuuksia, jotka hoitavat keikkamyynnin, markkinoinnin, laitevastuut, logistiikan, oheismyynnin, tarviketilaukset, nettisivujen päivitykset, talousasiat, yhteydet verottajaan ja kirjanpitofirmaan.

Toimiakseen bändi tarvitsee henkilöitä, jotka tukevat bänditoimintaa ja antavat näin soittajille tilaa luovan panoksen toteuttamiseen. Jos tällainen henkilö löytyy bändin lähipiiristä kantamaan vastuuta, sitä helpompaa on kaikkien muidenkin toimia. Tällaista tärkeää tukihenkilöä voi kutsua manageriksi.

Esimerkkitapauksessamme reilu 20 vuotta sitten, lähtökohdat olivat vaatimattomat. Manageriasioita ei mietitty ollenkaan. Etsittiin ja löydettiin bändikämppä ja treenattiin siellä. Hankittiin omia soittimia ja vahvistimia. Suurin haaste oli PA-laitteiden osto, onneksi seurakunta tarjosi siihen auttavan kätensä. Vähiä rahoja säästettiin niin, että monitorit rakennettiin itse. Näiden hankintojen jälkeen päästiin soittamaan lähiympäristössä keikkoja. Tarvittiin lainaksi peräkärry, pakettiauto, hyviä suhteita naapuriseurakuntiin, mainostusta ja innostusta jatkuvaan johtojen korjaamiseen.

Parhaimmillaan bänditoiminta kasvaa ja tarvitaan uudenlaista osaamista. Tulee uudenlaista tarvetta oikealle managerille. Pitää miettiä studion varaamista ja rahoituksen järjestämistä, levyjen kansien suunnittelua, levyjen äänitystä, masterointia, monistusta, jakelua ja myyntiä sekä teosto- asioita. Nämä tehtävät voivat pahimmillaan olla yhden ihmisen harteilla (joku soittajista tai manageri) ja siitä seuraa väsymistä, riitelyä, loppuun palamista tai muita ongelmia. Tällaisia tilanteita kannattaa välttää, sillä parhainkaan ihminen ei ole kone, joka jaksaa, jaksaa, eikä valita koskaan.

Manageria helpoimmin lähipiiristä löytyy tiimi hoitamaan roudauksia ja tekniikkaa. Ne ovat tärkeitä osia kokonaisuudessa. Ainakaan The Rainin kohdalla lopputulos ei olisi ollut näin hyvä, jos Luukkosen Kari, Vainion Jari ja kumppanit eivät olisi tuoneet teknistä osaamistaan äänentoistoon ja miksaamiseen. Toinen yhtä tärkeä osuus on ollut managerien Kallen ja Jarkan toiminnassa. Suuri määrä näkymätöntä työtä on sen takana, että uusi levy on hyppysissä tai bändi on valmiina lähtemään keikkareissuun.

Mitä tästä opimme:

- Bänditoiminta on tiimityötä, joka ottaa aikaa ja vie voimia

- Pitäkää yhdessä palavereja, jossa puhutte asioista ja teette päätöksiä

- Pitäkää tehdyistä päätöksistä kiinni

- Muistakaa välillä myös rentoutua, esim. saunoa & puhua ja käydä virkistymässä yhdessä vaikkapa konserteissa

- Muistakaa hoitaa hengellistä yhteyttä, sen varassa jaksetaan ja päästään yli huonommista ajoista

- Yksi sana – "kiitos", on tärkeä kuulla

 

Ystävällisin terveisin Hannu

 

The Rain is also in MySpace!