Olet tässä:

Etusivu Bändi Artikkelit Käsikirja Bänditoiminnan käsikirja - osa 4
Bänditoiminnan käsikirja - osa 4
Written by Hannu   
Tuesday, 04 August 2009 11:19

OSA 4: Miten sanoituksia tehdään?

Kauan sitten eräässä kaukaisessa galaksissa…ryhmä hippejä etsi bändilleen tietä suuren maailman tietoisuuteen. Varastossa oli nippu musiikillisia teemoja ja aihioita, mutta ei sanoja. Apua haettiin ”Nuoren seurakunnan veisukirjasta”. Siellä löytyi taitavien gospelmuusikoiden tekemiä hienoja yhteislauluja. Niinpä jotkin Jaakko Löytyn laulut löysivät tiensä bändin alkuaikojen ohjelmistoon.

Esikuvien työstä otettiin oppia. The Road oli teksteissään iskevä ja välillä kulmikas, mutta aina sanomallisesti suora ja rehellinen. Samoin Exit, Heureka ja Terapia olivat löytäneet oman tapansa tuoda julki sanottavansa. Teksteissä oli sisältöä ja ne kerrottiin nuorten ymmärtämällä kielellä. Heidän esimerkkinsä oli apuna omia tekstejä rakennettaessa.

Kuinka sitten tehdään kappaleeseen teksti? Tyhjästä ei tarvitse lähteä liikkeelle. Raamattu on gospelmuusikon aarreaitta, joka on täynnä kertomuksia, tapahtumia ja tunteita. Suurin kysymys on se, miten tuoda nämä tapahtumat nykypäivään. Kysymys on olennaisesti samanlainen kuin niillä raamatunkääntäjillä, jotka haluavat löytää sanomalleen kaikkein osuvimmat sanat ja ymmärrettävimmän muodon.

Tekstin teossa omat kokemukset ja ajatukset ovat hyvä lähtökohta tälle pohdinnalle. Jos olet tehnyt jonkin löydön tai oivalluksen, siitä saattaa lähteä jotakin liikkeelle. Jotkut kirjoittavat ylös sanoja ja lauseenpätkiä, joita voi käyttää apuna varsinaisessa tekoprosessissa. Toisten päässä sanat ja sävel muodostuvat miltei samanaikaisesti. Joillekin runojen ja kirjojen lukeminen, luonnossa kulkeminen, askelrytmi, musiikin kuuntelu tms. virittävät ideoita.

 

The Rainin sanoitusten syntyprosessi on varsin persoonallinen kokonaisuus. Yleensä bändi tekee ensin kappaleiden musiikin ja päättää rakenteet ja demottaa biisin. Kun musiikki on kasassa, alkaa ideointi. Biisejä fiilistellään, yritetään päättää aiheet mistä kappale voisi kertoa. Joka kokoontumiskerralla tuotetaan lauseenpätkiä ja mielikuvia, jotka liittyvät kappaleiden tunnelmiin.

”Tässä on sellaista kotiinpaluun fiilistä, kun tullaan pitkältä matkalta räntäsateesta ja viimasta kotiin, astutaan lämpimään eteiseen ja laitetaan takki naulakkoon”. ”Tutut kaverit ovat lähdössä lähetystyöhön, tehdäänkö heille kannustuslaulu?” ”Kävin sairaalassa katsomassa yhtä ystävää, katselin niitä käytäviä, sitä paikkaa ja lukittuja ovia…” ”Tuli soitto tuntemattomasta numerosta”.

”Meidät on tehty tähtipölystä”.

Sami on kuvannut laulujen tekstittämistä ristikoiden täyttämiseksi. Samin tekemissä tekstiaihioissa on monasti ”lukittuja kohtia”, joissa sanottava on löytänyt muotonsa, rytminsä ja riiminsä. Samalla tekstissä on avoimia paikkoja ja erilaisia vaihtoehtoja, mihin suuntaan teksti voisi edetä. Välillä näistä kohdista käydään keskusteluja ja pohditaan tekstin etenemissuuntaa ja tähtäyspistettä. Lopputulos on yleensä sulautuma eri ideoista, jotka yleensä kappaleen laulaja toimittaa lopulliseen muotoon.

 

Seuraavassa muutama vinkki:

  • - Keskity yhteen aiheeseen kerrallaan.
  • - Kerää aiheeseen liittyvää tietoa ja aineistoa.
  • - Mieti, mikä tekstissäsi on keskeisin viesti.
  • - Testaa, että teksti sopii laulajan suuhun.

 

Tästä aiheesta jatkamme vielä seuraavalla kerralla…

Ystävällisin terveisin Hannu

 

 

The Rain is also in MySpace!